elcykel motor

Det er utrolig vigtigt at have motorens placering med i sine overvejelser, når man skal vælge sin nye elcykel. Du kan vælge mellem tre placeringer af motor på en elcykel: forhjuls-, baghjuls- og centermotor. Placeringen af motoren har en stor indvirkning på cyklens balance samt assistance. Derudover vil den også være med til at påvirke din generelle cykeloplevelse. Læs med og bliv klogere på de forskellige placeringer af motor på en elcykel

Forhjulsmotor

En forhjulsmotor er placeret på forhjulet af elcyklen. Batteriet er oftest placeret under bagagebæret, hvilket giver en rigtig god vægtfordeling på hele cyklen, og den vil derfor føles meget stabil at cykle på. Med en forhjulsmotor vil du have en fornemmelse af at cyklen trækker dig afsted.

Placeringen af motoren på forhjulet gør det ligledes muligt at have fodbremse på elcyklen. Derudover giver placeringen også plads til et gearnav i baghjulet, hvilket betyder, at du kan have både indvendige og udvendige gear. Kombineres dette med en lukket kædekasse, så har du en elcykel, der er meget vedligeholdelsesvenlig.

Denne type motor bliver oftest benyttet på de mere almindelige cykler, såsom citybikes og comfort modeller. Og er velegnet til cykelture på korte og mellemlange distancer.

Centermotor

På en elcykel med centermotor er motoren placeret på midten af stellet, også kendt som kranken. Moterens placering gør elcyklens tyngdepunkt lavere, hvilket resulterer i både god balance og vægtfordeling på elcyklen. Dette giver afbalancerede køreegenskaber. Derudover vil støtten fra motoren føles meget naturlig, da centermoteren yder støtte til krankakslen, hvorpå pedalarmene sidder.

Sammenlignet med en forhjuls- og baghjulsmotor så er dækkene på en elcykel med centermotor nemmere at lappe samt skifte, da der ikke skal tages hensyn til motoren. Dog vil der ofte ikke være fodbremse på elcykler med en centermotor.

Du vil typisk se centermotor anvendt på almindelige cykler samt tour- og sportscykler. En elcykel med centermotor er god på mellemlange og lange distancer.

Baghjulsmotor

En baghjulsmotor har motoren placeret i baghjulet på elcyklen. Her sidder motoren inde i hjulet. Denne motorplacering giver en naturlig cykeloplevelse, da det er baghjulet der driver cyklen frem, ligesom det også er tilfældet på en almindelig cykel.

Elcykler med en baghjulsmotor vil oftest have udvendige gear, hvilket gør elcyklen velegnet til både fladt og bakket terræn. Motoren hjælper dig snildt op ad stelje opkørsler. At cykle på elcykel med baghjulsmotor vil føles som at have vinden i ryggen under hele cykelturen. Baghjulsmotorer er oftest benyttet på sportscykler, såsom mountainbikes/MTBs og trekking cykler.

Konklusion

Der kan ikke konkluderes på, hvilken motorplacering der er bedst. De har hver især deres fordele og ulemper. Vi vil dog anbefale, at du afprøver forskellige motorplaceringer, inden du vælger din nye elcykel. Ved at afprøve både forhjuls-, baghjuls- og centermotor vil du få en god fornemmelse af, hvilken motorplacering der passer bedst til dit behov.

Vil du vide mere om fordelene og ulemperne ved hver motorplacering? Læs med inde på vores elcykel ekspert side.