rengoer racercykel

Rengøring af sin racercykel er ikke ligefrem en underholdende aktivitet. Det er dog uhyre vigtigt for cyklens ydeevne, at den bliver rengjort regelmæssigt. Din racercykel bliver nemlig udsat for lidt af hvert, når du har den med ude på landevejene. Ved jævnlig rengøring og vedligeholdelse af din racercykel er du med til at bevare og forlænge den gode køreoplevelse.

Tjekliste til rengøring

Det er en god ide at vaske/rengøre din racercykel efter brug. God forberedelse er ofte det halve arbejde, så sørg gerne for, at du har alting klar, inden du går igang. På den måde sikrer du en nem og hurtig rengøring af din racercykel. Du kan eventuel bære handsker og derved forhindre olie på hænderne.

Du skal bruge:

 • En vandslange
 • En spand fyldt med varmt vand og sæbe
 • En blød og en hård børste
 • Kædeolie samt affedtningsmiddel
 • Eventuelt rengøringshandsker

  Vi fraråder, at du anvender en højtryksrenser, da det kan resulterer i unødvendig slitage. Derudover gør du klogt i at have cykelværktøj ved siden af, så du er forberedt, hvis der skulle forekomme cykelfejl under rengøringen.

  Og du er nu klar til at komme igang!

  Rengøringsprocessen

  Som ved forskellige rengøringsprocedurer, så er det en god ide at starte med de store dele først. Vi vil derfor anbefale, at du starter med at skylle cyklen med en vandslange, så uønsket snavs og indtørret jord løsnes. Vask herefter cyklens stel med vand og sæbe. Vær opmærksom på klistermærker og lak, når du bruger børsten. Undgå også gerne at børsten kommer i kontakt med cykelkæden, da du ellers kan risikere at trække beskidt kædeolie med rundt på andre dele af cyklen.

  Når cyklens stel er rengjort, kan du gå videre med at rengøre andre dele, såsom gear og cykelkæde. Tør gerne gear over med vand og sæbe. Dette giver dig ligeledes mulighed for at tjekke dine gearkabler for skader og eventuelle knæk. Alle bevægelige dele skal i princippet smøres, dog kan du i de fleste tilfælde nøjes med at smøre cykelkæden, bremseklo og støttefod. Hvis din kæde er meget beskidt og stiv, så kan det være nødvendigt at ligge den i blød i kæderens. Når kæden er blevet fin, skal du huske at tørre den af med en klud og herefter smøre den med kædeolie. Lad gerne kæden dreje et lille stykke tid, så olien fordeles ligeligt.

  Når du alligevel er igang med at inspicere din cykel, så kan du også tjekke dine hjul for slid. Det kan du bl.a. gøre ved at tjekke, om indikationsrillerne er ved at være slidt ned. Derudover kan lejrene inde i hjulet også trænge til at blive skiftet. Dette indikeres oftes ved at noget runger eller vibrerer, når du drejer hjulet rundt. Fjern også gerne snavs som olie, fedt, sand og mudder fra dækkene med varmt vand og sæbe. Husk at tørre hjulene godt efterfølgende, da det ellers kan medføre rustdannelse.

  Skyl cyklen afslutningsvis med rent vand fra vandslangen, så også sadlen og andre komponenter bliver rene. Husk at tørre sadlen godt af bagefter, da du ellers kan risikere, at der kommer revner i læderet.

  Et resultat du kan være stolt af

  Slutteligt kan du med fordel give stellet en omgang polish. Dette gøres ved at spraye polish på det rene stel og aftørre kort efter. Du har nu en skinnende racercykel! Som en ekstra bonus, ved regelmæssig vedligeholdelse og rengøring, sikrer du også, at skidt og snavs har sværere ved at sætte sig fast efterfølgende. Nyd din racercykel og dit flotte resultat!