Ligesom med en bil så er dæktrykket på en cykel utrolig vigtigt. Et for lavt dæktryk kan give større rullemodstand samt større risko for lækage. Et for højt dæktryk kan resultere i en punktering. Men er alle pumper egentlig egnet til din cykel? Vi vil give dig nogle nyttige råd med på vejen.

Forskellige pumper

Det er en god idé at tjekke dine cykeldæk regelmæssigt. Ved at holde dæktrykket ved lige, vil du kunne undgå mange problemer. For eksempel reducerer du risikoen for lækage under cykling. Det perfekte dæktryk afhænger dog af, hvilket type dæk din cykel har. En pegefingerregel er, at en citybike og racercykler, som begge kører på jævnt underlag, skal være pumpet godt op. En mountainbike derimod, som oftes bruges i skoven, skal have lidt mindre luft i dækkene, da det er med til at virke støddæmpende samt give bedre greb.

Er du på farten med en mountainbike eller racercykel, så vil vi anbefale en håndpumpe, men hvis du pumper dine cykeldæk derhjemme, så er en fodpumpe den helt rette for dig.

Fodpumpe

Når du skal købe en fodpumpe, så vil vi råde dig til at holde øje med en række funktioner. Vigtigst er naturligvis, hvilken slags cykel pumpen skal bruges til, samt hvilken ventil denne har. Er det en klassisk cykel, du har stående hjemme, så er det højst sandsynligt en dunlop-ventil (den mest almindelige), som dit cykeldæk har. Har du i stedet en racercykel, så er det vigtigt at tjekke, om pumpen passer til Presta-ventilen, som stort set alle racercykler har.

Husk derfor at tjekke om din fodpumpe passer til netop din cykels ventil.

Det er også en god ide at se på den maksimale pumpeydelse. På citybikes behøver dækkene kun at blive pumpet op til et tryk på 3,5 til 4,5 bar. Hvorimod dæktrykket på en sportscykel skal op på hele 8 bar, og det er ikke muligt med enhver pumpe. Du kan finde det korrekte dæktryk på siden af selve cykeldækket.

Håndpumpe

Håndpumper er super gode at have med på farten! De er små, handy og lette i vægt, og kan derfor til enhver tid bruges til at øge trykket i dine cykeldæk. Som udgangspunkt passer håndpumper til dunlop-ventilerne, men det er også muligt at finde udgaver, som passer til flere forskellige typer ventiler. Husk derfor at tjekke, hvilken ventil din cykel har. En håndpumpe kan købes både med eller uden beslag. Vi vil dog råde dig til at købe én med beslag, da den så kan monteres under dunkholderen. På den måde vil den ikke genere dig, samt du har altid mulighed for at øge trykket i dine dæk, når du er ude på landevejene.

Ventiler

Ventiler

Når du skal pumpe dine cykeldæk, så er det vigtigt at have in mente, at det ikke kun er hvilken type pumpe, der bruges, men også om pumpen passer til ventilen på dit cykeldæk. Der findes generelt tre typer ventiler, der passer til bestemte typer af cykler.

  • Dunlop-ventil sidder normalt på citybikes og børnecykler. Det er den mest almindelige ventil. Fordelen ved denne ventil er, at du også kan anvende en pumpe beregnet til Presta-ventilen til dine cykeldæk.
  • Presta-ventil (også kendt som racerventilen) findes hos sportscykler, såsom racercykler og hybridcykler. Når du skal have pumpet dit dæk med denne ventil, så skal du huske at løsne den lille prop i spidsen, før du kan begynde med pumpningen.
  • Schrader-ventil eller autoventil anvendes som regel i brede dæk, fx mountainbikes. Denne slags ventil pumpes med et helt særligt ventilhoved, som trykker den lille udløser i ventilen ned. Ventilen bruges også på biler, og du har derfor mulighed for at få pumpet dine cykeldæk på tankstationer rundt omkring.