Hvad betyder hjulstørrelse for mountainbikes?

Hvad betyder hjulstørrelse for mountainbikes?
De fleste mountainbikes findes i en af de to mest populære hjulstørrelser, nemlig 27.5’’ / 650mm og 29’’. Forskellen i fælgstørrelse skal findes i diameteren, og bestemmer således højden på hjulet, samt hvilke dæk der kan monteres på cyklen. Et 27,5 / 650mm hjul er manøvrerbart, mens et 29’’ er mere komfortabel og giver et bedre greb. På denne side forklarer vi, hvorfor der findes så mange fælgstørrelser samt hvilken størrelse som passer dig bedst.

Forskellene i hjulstørrelse og dækstørrelse har indflydelse på hvordan det føles at køre på cyklen, samt til hvilke formål den kan bruges. Efter først at have sprunget direkte fra en 26’’ til en 29’’, fandt producenterne ud af, at en mellemvej på 27.5’’ var den ideelle standard for mountainbikes. Nedenfor finder du en oversigt over hjulstørrelser til at hjælpe dig med at vælge, hvad der passer dig bedst.

Afbeelding 1 Closeup mountainbike

Bemærk: fælgstørrelse og hjulstørrelse udgøres af to forskellige komponenter. Mountainbikes med mindre fælgstørrelser tillader oftest større og bredere hjul. På Fatbikes benyttes for eksempel oftest en fælgstørrelse på 26’’, da det meget bredere og tykkere dæk kompenserer for det lavere hjul.

Større, bedre, hurtigere!

Afbeelding 2 foto van wielen

Den nok mest populære hjulstørrelse er 29’’. Dette 622mm. store hjul genererer meget fart og greb og ruller lettere over huller og små forhindringer. For at kunne styre en stor hjulbrønd i bøjningen er geometrien og rattet på mountainbikes tilpasset den større hjulstørrelse. En kompakt ramme og et ret bredt styr sikrer, at 29'erne stadig er nemme at styrer og manøvrere.

Bemærk: Der er meget forskel på de billigere / tungere hjul og de lidt dyrere / lettere hjul i denne kategori. En fælgstørrelse på 29’’ er den samme fælgstørrelse som på en hybridcykel eller en bycykel / citybike, men på grund af de voluminøse dæk man oftest ser på mountainbikes, kommer den samlede diameter op på 29’’.

Fordele
Ruller hurtigt over hindringer
En stor kontaktflade med underlaget, derfor et godt greb
Ulemper
Større og derfor en smule tungere end mindre størrelser

Adrætte, stærke og bestemt ikke små!

Afbeelding 5 mountainbike zijaanzicht

Efter fremkomsten af de større 29’’ hjul opstod behovet for en mellemvej næsten umiddelbart. 27,5’’ fælge har en omkreds på 584mm. og er oprigtigt "det bedste af begge verdener". Adrætte, hurtige, stabile og lette Hvor 29’’ primært er fokuseret på hastighed og er særlig populære med Cross Country Mountainbikes, er 27,5’’ derimod særligt populære blandt All Mountain og Enduro mountainbikes. Med denne type mountainbikes har rytterne brug for mere smidighed og derfor et hjul som kan modstå hyppigere stød og slag.

Fordele
Det bedste af begge verdener: fleksibel og giver mere greb end et 26’’ hjul
Meget allround og lettere end en 29’’
Ulemper
Stadig i udvikling, så noget dyrere

Når greb tæller!

Afbeelding 5 mountainbike zijaanzicht

Den bredere variant af de 27,5 tommer hjul vi kalder 27.5+, hvor + står for ekstra bredde. De bredere fælge kan bruges med bredere dæk. 27,5 + dæk er 2,6’’ bredere og har også mere volumen end den almindelige 27,5’’ variant. Disse brede dæk har en betydelig "kontakt patch" og giver derfor meget greb. Praktisk til mountainbikes, hvor kontrol og greb er særligt vigtige.

En døende race?

Afbeelding 6 mountainbike sensa

Det hele startede på 26’’ hjul. Disse hjul med en omkreds på 559 mm gjorde mountainbikes lette, stærke og smidige. Efter ankomsten af de større hjulstørrelser faldt interessen for 26’’ hjul. Vi finder derfor kun 26’’ hjul tilbage i det absolutte startsegment for almindelige mountainbikes og til Dirtbikes og Fatbikes.

Fordele
Adrætte
Udviklingen fortsætter konstant i den brede form for Fatbikes
Ulemper
Ikke mere udvikling i traditionelle smalle størrelser

Til når det skal gå stærkt!

Afbeelding 8 dirtbike

Ud over de almindelige mountainbikes findes der mere ekstreme discipliner såsom hvor 26’’ hjul stadig bruges på grund af deres styrke og holdbarhed. Dirtbikes er nærmest som store BMX-cykler, perfekte til at springe, hoppe og freestyle over spring, bakker og andre forhindringer.

Til når maksimalt greb er det vigtigste!

Afbeelding 9 fatbike

De såkaldte Fatbikes ruller også på 26’’ hjul. Her er fælgene markant bredere, så det er muligt at bruge dæk på helt op til 3,0" i bredden (almindelige dæk er ca. 2,2’’). Disse dæk er ikke kun brede, men også høje, så en Fatbike kan skøjte over forhindringer og uden problemer køre over bløde overflader som sne og sand. Disse cykler startede som et forsøg, men i mellemtiden er de blevet videreudviklet til meget manøvrerbare mountainbikes med en høj underholdningsværdi!

Find os på Facebook

Andre spørgsmål?

Har du andre spørgsmål efter at have læst mine tip? Ring til mig eller en af mine kolleger.

Sammenlign produkter